VIN DE SOMMELIER - interviu cu blog.pistoanebaricate.ro/

Dragi prieteni,

 In urma cu ceva ani, am cunoscut un personaj, timid. In timp si-a depasit timiditatea si a devenit un tip de o relaxare si un calm deosebit, avea o atitudine de genul barbatului matur, pe la 40 ani, implinit si multumit de sine, care nu se enerveaza pentru orice fleac. Gandindu-ma ca n-are nici 25, am pus-o pe seama mentorilor sai din viata reala si din viata de sommelier. Sa traiti domnilor, ca se pare ca ati facut o treaba buna. Calm si „mut”, cateodata parca prea „mut”, omul nostru tace si face; astfel a facut un vin. Impropriu zis, dar l-a creat in forma sa finala, „bun de pus in sticla”. Colac peste pupaza, ne trezim la cursul de Master de la Catedra de Vinificatie si Viticultura din cadrul USAMV Bucuresti, cu un inceput de semestru mai special. Cat de special? Pai vine acest M.S. sa ne povesteasca despre VDS.  So, who the… wine is VDS by M.S ?     1.      Cine este Marius Stoica?Aici chiar mi-ar placea sa aud si parerea ta pentru ca ma cunosti de pe vremea cand faceam setup-ul pentru prezentarile prietenului nostru Marian Timofti. Ce as spune eu despre mine si consider ca este mai important decat un proiect fizic: sunt un om de 24 ani dintr-o familie simlpa, am muncit enorm ca sa imi depasesc conditia, imi place sa creez, sa inovez, sa ii ajut pe altii cum pot, sa ii inspir, sa modific sau sa adaug lucruri noi in lumea vinului romanesc pentru a impinge aceasta industrie catre evolutie, fie prin idei cum este vinul de sommelier, fie prin greseli teribile din care altii sa invete J. Imi doresc foarte mult sa avem propriile noastre idei, sa venim cu ceva nou si special nu doar sa preluam ideile celor din Lumea Noua sau Veche a vinurilor. Vis-a-vis de Vinul de Sommelier, ma astept ca majoritatea oamenilor din industrie sa vada multitudinea de posibilitati si faptul ca ar putea reprezenta Romania peste hotare ca pe o tara unde se promoveaza si se incurajeaza tinerii cu initiative ca acestea.


2.      Ce studii ai? Extracurriculare?Dupa liceul teoretic Mihail Kogalniceanu Snagov (in 2009) m-am inscris la drept, Universitatea Titu Maiorescu pe care am inghetat-o dupa doi ani, in 2011, si m-am inscris la Bioterra, facultatea Ingineria Produselor Alimentare cu specializarea Enologie si Vinificatie.Pe timpul facultatii am dobandit mai multe calificari si le mentionez in ordinea in care le-am terminat:– August 2011 ospatar– Noiembrie 2011 sommelier– Octombrie 2012 barman– Decembrie 2013 degustator de vinuri initiat de A.D.A.R.Extracurricular: perfectionare (2 saptamani) in cadrul Organizatiei Sommelierilor din Romania unde am avut unii dintre cei mai buni profesori: Marian Timofti (sommelarie si restaurant), Liviu Grigorica (oenologie si vinificatie), Prof. Univ. Catalin Galan de la care am invatat foarte multe si le multumesc. A fost cel mai important si cel mai elaborat curs la care am participat.De asemenea, tot pe timpul facultatii am devenit membru in urmatoarele organizatii:
  1. Organizatia Sommelierilor din Romania 2011
  1. Gentlemen`s Club Romania
  1. Ordinul European al Cavalerilor Vinului
Fiecare dintre asociatiile mentionate mi-a adus un plus de valori morale si principii inalte.Am donat zeci de piese Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova – Crama 1777 ulterior devenind si consultatul lor. 

3.      De cati ani practici meseria de sommelier?Asa cum am spus, am inceput in 2011, deci 4 ani.
 4.      De ce sommelier?
In ianuarie 2011 am inceput sa lucrez ca vanzator intr-un magazin „Crama Murfatlar” al caruri proprietar era Daniel Negrescu, Brand Manager la Murfatlar. Un om extraordinar de inteligent si creativ de la care pot spune ca am preluat pasiunea si mi-a dat libertatea sa urmez toate cursurile de specializare cat am lucrat cu el. 
5.      Ai un „MAESTRU”? Cine ti-a dat „sutul in fund”?Am avut in primul rand un maestru “de viata” care nu are legatura cu lumea vinului. Un om deosebit care a avut rabdare cu mine, mi-a slefuit modul de gandire si actionare caruia ii multumesc si ii raman dator.Profesional, am spus-o de fiecare data cand am avut ocazia, maestrul meu a fost Marian Timofti pe care l-am admirat de la prima intalnire care a avut loc la cursul de sommelieri. M-a impresionat iubirea pe care o punea in fiecare cuvant spus despre tot ce inseamna vinul. Am avut norocul sa petrec mult timp pe langa el si poate ca nu a observat dar l-am analizat mult si cand fac o prezentare de vinuri ma gandesc si acum, uneori, la el si la ce ar spune el despre vin. M-a sustinut si mi-a dat startul iar pentru asta ii multumesc inca o data si sper sa fie mandru de mine.

  1. Ai creat practic un vin, vinul tau si l-ai numit Vin de Sommelier. Cum ti-a venit ideea aceasta?
Iubitorii de vin sunt intotdeauna in cautare de ceva nou si deosebit. Dupa experienta si studiile desfasurate in ultimii patru ani pe domeniul vitivinicol mi-am transformat iubirea pentru vin in maiestria de a le cupaja pornind pe acest drum in cautarea perfectiunii. Cupajarea vinurilor este un proces prin care diferite soiuri, sunt amestecate in retete unice, cu o maiestrie dusa la nivel de arta.Asemenea maestrului parfumier care combina miligrame din esentele dorite pentru a contura notele perfecte ale unui parfum sau asa cum Master Blender-ul combina cu maiestrie tutunuri nobile pentru a obtine blend-uri distincte si rafinate, m-am intrebat de ce nu ar imbina sommelierul diferite vinuri din diferite crame sau chiar diferite regiuni viticole pentru a crea buchete unice de arome si gusturi noi pe care sa le ofere ulterior clientului?Sau de ce nu ar crea vinuri in editii super limitate (2-300 de sticle) la cererea colectionarilor si exact dupa gustul lor? De ce nu ar crea vinuri unice pentru evenimentele speciale? De ce nu ar crea blenduri pentru anumite lanturi de restaurante dedicate specificului lor? Sau de ce nu ar putea colabora cu oenologii cramelor pentru a le furniza feedback-ul din piata si pentru a crea exact vinul dorit de clienti?



  1. Cine a produs vinurile?
 Vinul baza este un Merlot vinificat in lipsa lemnului de Daniel Dorneanu (oenolog @ Domeniile Franco Romane), avand o structura subtire dar bogat in taninuri. Vinul pe care l-am ales pentru completarea experientei gustative este un Cabernet Sauvignon vinificat de Stephen Donnelly (oenolog @ Crama Budureasca), maturat 12 luni in butoaie mici de stejar bogat in arome si alunecos pe palatin.
  1.  Cat de mult produci? 
Aceasta prima editie limitata la doar 600 de sticle cuprinde vinuri provenite din cele mai bune zone, prelucrate cu grija si mixate intr-o reteta unica sub sigla Vin de Sommelier, ce reprezinta simbolul aprecierii mele pentru aceasta cultura si pentru iubitorii de vin pe care ii invit sa descopere si sa ne bucuram impreuna de eleganta, complexitatea si armonia primului cupaj din Romania realizat de un sommelier.



  1. Unde te vezi peste 10 ani?
Peste 10 ani ma vad implicat in mai multe proiecte care construiesc imaginea vinului romanesc. Probabil Oenolog sau Master Blender (asta sper sa se intample in mai putin de 5 ani), mi-ar placea sa colaborez pe diferite proiecte cu mai multe entitati pentru ca implicarea aceasta mi-ar aduce o mare satisfactie sufleteasca. Mi-ar placea sa ma implic in crearea de vinuri de la reteta pana la marketing si strategii de vanzare.

  1. Vei continua acest proiect? Va fi multianual? Sau cum…?
Cu siguranta voi continua acest proiect. A fost foarte bine primit, mult peste asteptarile mele care erau destul de mari. Se pare ca pasionatii de vin au inteles rapid ideea si o sustin. Tot ce imi doresc este ca producatorii de vin sa ramana deschisi la acest proiect pentru ca este fara indoiala reciproc avantajos. Ba din contra, daca as avea o minima sustinere logistica, nu financiara din partea lor, am putea face lucruri extraordinare si laudabile de orice consumator HoReCa.Proiectul se va repeta in functie de posibilitatile financiare pe care le am J Am realizat acest vin cu mari sacrificii de aceea caut oameni care vad potentialul acestui proiect si vor sa il sustina cu orice.In prima editie am primit sustinere logistica din partea Budureasca, agentia de marketing Spotlight, tipografia Flexo, colegi de la crama si persoane fizice cararora le multumesc mult. Ulterior si alte crame mai mici mi-au oferit suportul lor care este foarte important si sper ca vom colabora intr-un fel sau altul.

  1. Cum l-ai gandit? Este proiectul tau sau il vei impartasi/multiplica cu alti sommelieri?
Totul a plecat de la licenta pentru facultate. Trebuia sa realizez o lucrare si m-am gandit sa fac un cupaj dar in acelasi timp m-am gandit ca trebuie sa fie ceva nou. Am pus cap la cap tot ce stiu despre vin in linii foarte mari: Exista Continente, tari, regiuni viticole, producatori in fiecare regiune. Apoi, fiecare regiune are stilul ei si mai mult de atat fiecare producator are stilul lui, o anumita personalitate in vinuri. Si m-am intrebat: cum ar fi daca as combina stilurile producatorilor? Cu siguranta nu mai exista, cu siguranta un producator nu poate face asta, atunci cel mai potrivit este un sommelier, cel care cunoaste regiunile, vinurile si stilurile si ce prefera clientii.Este proiectul meu de aceea am depus ideea la OSIM. Imi doresc si ar fi frumos ca orice sommelier care doreste sa faca un astfel de vin sa se consulte cu mine pentru a pastra piatra de temelie a ideii si pentru a i se face o „initiere” deoarece nu este o joaca si nu este simplu. Mai ales ca trebuie sa stie care sunt dificultatile inalnite in crearea unui cupaj. Ele pot fi create prin ecuatii matematice de genul „Steluta cupajarii vinurilor” sau pur si simplu intuitiv cum am procedat eu si mi s-au potrivit perfect dar asta se intampla foarte rar (norocul incepatorului probabil). Acesta este doar un exemplu, si in plus e mult mai usor sa urmezi calea batatorita, nu? 

  1. De unde poate fi achizitionat vinul, si la ce pret?
Vinul poate fi achizitionat prin comanda online la adresa de e-mail cartedevinuri@gmail.com, de asemenea se va putea achizitiona la urmatoarele targuri de vinuri din toamna. Mai este expus la magazinul Ballerina Wine&Spirits din Buzau. Pretul este de 45 ron/sticla.Mentionez ca la un lot de 600 de sticle mai ales dintr-un vin „premiera” vanzarea trebuie facuta foarte atent ca sa nu ramai fara el inainte sa devina cunoscut de tot targetul tau. De aceea nu il listez in magazine (cel din Buzau este o exceptie), si nu vand mai mult de 6 sticle unei singure persoane.L-as pune mai mult pentru prezentare in 2-3 restaurante bune, disponibil la comanda.

  1. Un cuvant de incheiere pentru cititori?
Daca sunteti amatori de vinuri renuntati la vechile prejudecati. Suntem o tara cu oameni care chiar iubesc meseriile pe care si le-au ales si cu producatori de vinuri foarte bune medaliate la cele mai importante concursuri mondiale.Daca sunteti oameni din domeniu deschideti-va mintea si sufletul la idei noi, nu va temeti de ele.      Eu salut initiativa amicului Marius si sper sa fie un drum pe care sa mearga cat mai multi, alaturi de el, iar noi sa putem face intr-o zi, o degustare comparativa de VDS-uri.Tehnic: 50% Merlot de la D.F.R si 50% BudureascaDOC Dealu Mare, 2013, secGandit sa fie un vin usor, bun de baut proaspat, tanar, creat cu gandul la Bx.    Si pentru ca va urma un turneu de lansare in Romania, va las tot cu rockerashii portughezi din The Lemon Lovers, trupa din care face parte si fiul prietenului nostru din lumea vinului Adrian Butuc.     Sa fie cu succes, tinerete, veselie si mult spor!

PRELUAT DE PE: www.blog.pistoanebaricate.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

GENERATIA 9

Beciul Domnesc Grand Reserve