Budureasca - Noble 5



Un vin care imi este foarte drag mie deoarece pot spune ca “l-am vazut crescand”. In octombrie 2012 degustam din barrique impreuna cu Stephen Donnely, oenologul cramei Budureasca, toate vinurile componente ale acestui cupaj.
Datorita faptului ca Budureasca nu avea in portofoliu un numar mare de cupaje, Stephen a venit cu ideea de a realiza, nu doar unul, ci o intreaga gama de cupaje. Noble 5 deschide acest drum.
Privind in urma, ne amintim de cupajul Reserve ce se realiza doar in anii favorabili, fiind incadrat in gama de top Origini,. Noble 5, cum spuneam, deschide drumul unei noi game care, dupa parerea mea, are toate sansele sa urce mai sus de Origini, daca anii urmatori vor oferii materie prima buna.
Denumirea “Noble 5” ne spune in primul rand ca acest cupaj este obtinut din 5 soiuri nobile: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Shiraz, Feteasca Neagra. Ordinea in care le-am enumarat nefiind intamplatoare. Povestea spune ca este un cupaj ce se aseamana cu o veche familie nobila, Cabernet Sauvignon fiind regale, Pinot Noir – regina, Merlot – printul cel mare, Shiraz – printul cel mic si Feteasca Neagra – printesa.


Proportiile exacte ale cupajului, cel putin pentru mine, nu sunt atat de importante, fiindca stiu cate luni s-a lucrat la desavarsirea lui. Asa ca eu va propun ca atunci cand va intalniti cu el sa va bucurati de o prezenta nobila si de complexitatea vinului.
Toate cele 5 vinuri componente au fost maturate in baricuri timp de 12 luni. Olfactiv debuteaza cu note de condimente dublate de fructe rosii aducand in peisaj de la piper negru pana la cirese, visine si coacaze insotite de o atingere fina a lemnului de stejar.  Gsutul fructat aminteste delicoasele gemuri de visine si prune innobilate cu note subtile de vanilie, stejar ars si tabac. Il caracterizeaza taninurile moi, catifelate si structura subtire, facandu-l un vin placut pentru toate gusturile.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

VIN DE SOMMELIER - interviu cu blog.pistoanebaricate.ro/

GENERATIA 9

Beciul Domnesc Grand Reserve